Tuesday, September 20, 2011

Dongeng Rakyat: 20 Hari Mencari Rumah Terbuka?....


Pada suatu hari...tersebutlah kisahhhhhhh.... (suara latar taiiiiibbbbbbb....) tersebutlah kisah Si Kumbang bersama dengan kumbang2 yang lain berbincanggg... (taiiibbbbb)...

" Babe...aku dapat invitation card nih...open house..kau nk ikut?" Kata Azman ketua kumbang bertanya kepada rakan2 sekumbangnya...."Kemana? " Tanya Gempal memecah kesunyian petang itu.... "Alah Rumah  Jane..."

"Kau gila Man? Gile kentang...jauh tu Likas! Hilang akal apa...biar betik?... Jerit Karim... sungguh tidak percaya apa yang didengarnya...
Dari jauh kelibat Maaroff...berlari2 .."aduhhhh terpelecok pulak...hais payoh betul nan ado kaki ni...." seolah2 tidak percaya apa didengar...Bersungguh nampaknya Azman mengajak yang lain terbang ke Likas..."Betulll, Jane offer setiap sorang DHL Dilevery....bukan susah tahan nafas duk dalam plastik kedap udara...agak2 nak take-off kau mengucaplah...paling-paling 2 hari dah sampai... apa der hal brooo...." Jawap Azman lagi...
 Masing-masing sudah berkumpul..teruja.....nak guna sayap yang seposen jek lebarnya ni ke sana sure melingkup...paling-paling belum empat apa-apa Si Kenyalang dah ngappp buat sahur puasa 6...nasiblah Jane ada sponser tikcet dilevery DHL...
"Ha ha apa lagi tunggu...? Sampaikan pada yang lain...timbang sekor-sekor...pastikan lebihan muatan tidak lebih 10gram sekor...kita ada 40 ekor..kalau lebih memang confirm extra charges...tu siapa yang lambat sila la bayar sendiri....aku bukan apa...dia kata 40 ekor jek..tapi kalau yang datang 50 ekor...memang over the budgetlah..." Terang Azman panjang lebar....Kusyuk Mbak Yu, Paman Leman, Acik Manis mendengar....
Ha Q-up la weeiii... no time already!!! don't waste your time... the rendang, ketupat will be ready by 23rd September bro....

"Eh Kemah baju apa kau nak pakai? aku nak pakai Kurung Oren dengan polca dot hitammm kelassss aku nyahhhh"
"Kita interframe sini jek..aku dah ambik nombor timbang tadi no 12... tak yah Q-up bazir masa jek...rilex jek sini...Eh Rebeca....aku baru perasan maskara aku mana? Rasa semacam jek sesungut nih...tak berapa nk letik..."
"Yang mana Fahida? MAC ke BabyBrown? Aku dah buh tepi box Sazalia..dia mana pandang brand nih...dia guna Celak Mekah Nyahhh....seriousss tu la kalau nk tahu rasia dia..sshhhttt kau jgn heboh sesapa..." Aku memang admire celak dia...susah wooo nak carik...orang pegi Mekah jek leh beli...sini hok jual kedai Al-Sahab tu tak bagus...comottt...lagipun bercelah ni pahala...Maskara ada? Tapi kalau kau nk tahu kalau Acik Sekoci lagi kelakar....lekat kat spekkk!!! hahah dah rupa wiperrr nokkk!!! huwarhahhah (umpat Fahida)
 Dari Jauh Azmanm memerhati gelagat rakan-rakannya...rasa bangga juga teruja...terharu pun ada...iyerlah jauh ke Likas...paling dekat depa pergi pun longkang depan rumah..rilex2 sambil melihat kanak-kanak berlari kesana-kemari..Tidak pernah difikirkan apa membuatkan kana-kanak itu tertawa...Yang pasti berita gembira ini membahagian semua....20 hari menanti...kali ini ada yang betul-betul sudi menjemput mereka....
Aduiiihhhh, siapa menolak ni!!!! Jerit beberapa ekor kumbang...habis jatuh berserakan....hai BERHATI-HATI...mengapa mesti berebut-rebut...rezeki Allah SWT itu ada...jika sudah jatuh, luka apa yang tinggal sakit sendiri kan....?

 Wahhhh...lihat semua sudah bersedia...duduk....masing-masing sedang membetulkan duduk....senget..senget bakul yang Acik Sekoci sediakan....

Moga rezeki bertambah lagi (doa Azman dalam hati...) amin.....
I KUMBANG YOU (inspired Smurf...) hahaahh


Watak: Nama hanya rekaan, tiada kenemengena dengan yang hidup atau mati
Kisah: Dongeng...penghibur lara
Pengarah: Ting-Tong Ki

Craft Details:
Ladybird Series
Type: Keychain (Ring)
Saiz: 4cm x 1cm
Interested? Email to sekocinorlie@gmail.com
RM8.00 / pcs (low price for bulk order)


post signature

6 comments:

  1. hi achik sekoci...rombongan baju kurung merah,oren & kuning da sampai likas!!

    ReplyDelete
  2. HHhahah Jane suka mereka tak? hope semua tak cedera naik pembungkus DHL yg dibawakan khas oleh POS MALAYSIA..heehehehhe...

    Kim salam kat Azman, Kemah, Rebeca, Fahida..Inab..lol.... bgtau depa x yah balik puj x pe..dok jek la kat Likas tu...

    ReplyDelete
  3. ofkos la suka..suka & gumbira skali...dngan sukacita mreka smua x cedra.duk baik2 punya..we all da grounded kat diorang x balik sana lg.da ada ruma baru dkat Likas..haha

    ReplyDelete
  4. so hepi baca citer ni.. citer secute kumbang tu... :))

    ReplyDelete

You may LOVE it to :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...