Saturday, March 31, 2012

EARTH HOUR bermula...sayang bumi kita :)


Tak lama...sekejap je..SAYANG BUMI kita untuk GENERASI akan datang :)

post signature

Happy EARTH HOUR 2012 ...

Assalamualaikum and good day :)



The EARTH HOUR come again...This year at 8.30pm on Saturday 31 March 2012, hundreds of millions of people across the globe will switch off the lights of homes and businesses for one hour – Earth Hour is the world’s largest public environmental action – acknowledging a commitment to the environment.

To play our part in this world wide event, lets turning off all non-essential lighting between 8:30pm and 9:30pm. 

Happy EARTH HOUR 2012 ...



post signature

Wednesday, March 28, 2012

My Creation has been featured in Pesona Pengantin - April 2012

Assalam...


Allhamdulilah my creation - Wedding hand-bouquet has been featured in Pesona Pengantin Magazine - Issue April 2012.


Cover - Izara Aishah

Behind the scene...drama sebabak ;P




















Masing-masing ada tugas...Abg Mawal shoot, Lyn tukang susun, I and Azza sedang mendawaikan diri..




Ni scene konon-konon atas padang bola..tapi padang kaler pink LOL...hahah apa jek laaa


Actually mereka baru lepas habis shoot for Cover girl Izara, so kesempatan diambil dengan sepuas-puasnya white studio pada hari ituww...hehhee



 Waiting list....
Me in action...jenuh la memintal dawai...nasib ler i bring all material in case they want more...
fuhhhh memang betul...

 Ha inilah Lyn...the person who contact me for this photo-shoot...THANK YOU dear...
Ha ini Cikgu Jijah...the owner of ChomelCraft.com merangkap supir acik on that day...mekaseh nokkk...sian kau pusing2 carik parking haritukan..sayang ko...


hehehh paling saya suka!!! gediksss


Penyelaras : Nurul Fadhlin Che Ismail
Foto : Asmawal Arshad
Azzaliza --> Chomelcraft owner + kawan acik...



post signature

Friday, March 23, 2012

Wedding Favor - Bridal Hand Bouquet ... Felt Flower

Assalam... sorry peeps, as usual i'm buzee bee...bzzz sangat-sangat...this is my last week my working hours start at 6am... huwaaahhh ngantuknya......mmm bukan mahu berhenti tetapi...Next week my working hours will be start at 5am!!!! lagi awal weiii!!..


Why so early?... well working on shift and follow the sun schedule macam ni lah..tak tentu waktu kerja and ntah bila nak update the blog..heehehe


Alright here i attach the new HB request by Juliana for her engagement day..


Selamat Bertunang Julie




CODE : MEKAR SETAMAN
100% Handmade
Material : Felt  



Interested? Click HERE for more details.



* Nota kaki
Photographer: Zizan Ismail Edited by: Nurul Muza

post signature

Sunday, March 18, 2012

Perginya Dian Natrah

Innalillahiwainnahirajiun ... Dian Natrah telah kembali ke Rahmatullah pada Jumaat 9.15pm...


Quato from wall Diana


"
Al fatihah untuk anakku Arwah Dian Natrah telah pergi pd 915pm (16th March 2012) di hari Jumaat yg mulia sama seperti hari kelahiran di hari Jumaat.."

Arwah telah selamat disemadikan di Kampung Bapanya.. Idan - Kuala Kangsar Perak..

Al-Fatihah...



post signature

Wednesday, March 14, 2012

Dian Natrah...

Assalamualiakum….

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyanyang...

Entri kali ini sedikit berlainan…2nd March 2012, hari Norlie menerima email dari seorang ibu bernama Diana…sangat-sangat menginginkkan HB yang Norlie buat untuk dijadikan props photoshoot anak beliau  Dian Natrah…

Dian pada kali pertama pembedahan...sekarang Dia telah melalui 7 kali pembedahan..
Kimoterapi tidak lagi dilakukan, tubuh Dian terlalu kecil itu melalui semua itu lagi..
Hari ini Dian ditempatkan di  Wad KK3 Onkology Institut Pediatrik HKL.
Phtoto by Diana, edited by Zam

Sebenarnya Norlie terlepas pandang the email and just read in glance…I did not read further cause I’m  using mobile on that day…what I know she want the HB for photo shoot, than ….balik rumah around  8pm read through again the email…MasyaAllah!! I just realize that I did not read the important things.
She want to use is on the next day which is in Saturday (3rd March 2012)…. Here her email

Assalam.sya Diana.sya da lama minat craf akak.tp xsempat nk tempah dr akak.sbb da 6bulan ni duk wad je.anak sye brain cancer stge 4.so skrg kt uma igt sok nk amic pic outdoor semntara dia kuat lg then nk amikla pic yg cantik2 n sye berkenan gle ngn bunga tgn akak yg button tu igt leh sambil2 utk bgambo…………..”

Emailnya ringkas, nampak seperti tidak ada apa2 yang berlaku, tetapi saya rasa saya tahu apa yang Diana rasakan di sudut hatinya..

Kemudian Norlie cepat2 cari profile FB Diana, Ya Allah! so cute Dian Natrah…Norlie hilang kata-kata…the words “sementara dia kuat” sangat-sangat meruntun hati ….dan malam itu satu hadiah istimewa dari saya untuk Dian Natrah…moga dia cepat sempuh, dipermudahkan urusan…Norlie tak dapat sumbangkan sesuatu yang besar....harap bunga kecil hasil tangan Auntie Norlie buat Ibu Dian happy ya?

Doa saya dan rakan-rakan moga Dian kembali seperti sediakala, tidak perlu lagi segala tiup yang menyakitkan itu… jika Dian pandai berkata-kata apa ya yang Dian katakan..?
 
Sewaktu menulis entry ini merah mata menahan sebak, perasaan bercampur baur, jemari juga sedikit menggeletar terasa sejuk....Norlie tak tahan merenung  lama wajah comel Dian…memang kami tidak pernah berjumpa…tetapi Norlie rasa cukup dekat dengan dengan Dian..mungkin naluri ibu…Rindu pada anak-anak di taska...rindu Ridwana rindu Rizqin…mampukah aku menjadi sekuat Diana..sekuat rakan-rakan yang mempunya masalah yang sama (walau berbeza sedikit ujiannya…) 

Big Hug pada Kak Olie dan Norhidawati untuk anak istimewa mereka, pada KC yang cukup tabah sebagai ibu (kiss for Mia)…Big hug pada Intan Nur Azila sewaktu melalui hari sukar Hadif begitu juga pada Siti Ruzaimah melalui saat cemas Aisyah, hug pada Nazura sewaktu kehilangan bidadari kecilnyanya sebelum dilahirkan kedunia..Teringat juga arwah kakak ipar yang menghadapi canser sewaktu mengadungkan sepupu Ridwana, pergi sewaktu Nurin berumur 11 bulan (pada waktu itu Norlie berulang-alik di hospital Klang menemankan arwah...betapa kuatnya dia melalui saat-saat menunggu kelahiran dan bertekat untuk meneruskan kandungannya...) Oh...kuatnya mereka....




 Dian 1 Year Old
Phtoto by Diana, edited by Zam 
 Dian - new born
 Phtoto by Diana, edited by Zam

Norlie tertarik dengan satu komen yang ditujukan kepada Diana di dalam FBnya daripada Rashdah Sukiman, bagi saya nasihat ini bukan untuk Diana sahaja but to all of us.....

"Setiap manusia yang Allah cipta sentiasa akan diberi musibah,ujian atau masalah hidup didunia yang sementara ini.Tipu jika seseorang itu berkata yang dia tidak pernah ditimpa musibah. Setiap orang ada masalahnya tersendiri,Allah uji dengan berbagai-bagai ujian tetapi sebabnya adalah sama. Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri,sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita,yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dalam kehidupan yang bagaikan bahtera dilautan yang penuh dengan onak duri,ujian juga dapat mematangkan kita.


Kadang-kadang kita tertanya-tanya, mempersoalkan kepada Allah swt kenapa kita diberi ujian yang berat sebegitu sekali sehingga kita terlupa pada siapa yang perlu kita mengadu segala masalah kita, pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita. Astagfirullah, lemahnya dan rendahnya iman kita. Tidak redha dalam menghadapi ujian yang Allah beri terhadap kita. Jika kita anggap diri kita ditimpa musibah yang besar kita hendaklah ingat bukan kita sahaja yang mengalaminya,mungkin ada sahabat-sahabat kita @ saudara seakidah kita yang lain menghadapi musibah yang sama bahkan lebih teruk atau lebih besar dari kita.


Bukankah,Allah telah berkata dengan jelas di dalam Al-Quran yang Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya. Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujianNya jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita. Di sini kita dapat lihat betapa sayang dan kasihnya Allah kepada kita sebagai hambaNya.

Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita tetapi percayalah yang Allah sangat kasih kepada kita. Cuma kita sebagai hambaNya tidak pernah hendak bersabar dalam menghadapi ujianNya. Pasti Allah telah aturkan yang terbaik buat kita kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya.


Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya. Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya. Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya. Dan jika rasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu.


Jadi seharusnya apa yang perlu kita lakukan? berdoalah kepada Allah, Allah lah tempat kembali segala masalah yang sering membelenggu diri kita. Jangan malu untuk merayu-rayu, meminta-minta, memohon-mohon kepada Allah swt.Selalu diingatkan yang Allah tidak pernah jemu mendengar rintihan hambaNya, Allah itu Maha Mendengar.


Dekatkanlah diri kita dengan pencipta kita yang menguasai seluruh alam, yang memegang hati-hati kita. Disamping berdoa perlulah kita berusaha menyelesaikan masalah yang dihadapi. Mungkin ada yang rasa diri mereka tidak kuat hendak hadapinya tetapi cubalah bangun! Usah tewas dengan hasutan syaitan, cari kembali kekuatan kita kerana kekuatan itu ada dalam diri kita masing-masing. Yakin dengan diri, kuatkan azam dan cita-cita. Usah tonjolkan kelemahan kita pada syaitan kerana syaitan tidak pernah berhenti menghasut agar kita lemah-selemahnya.

Jika rasa tidak kuat, carilah sahabat-sahabat yang sentiasa memberi kata-kata semangat kepada kita dan bukan sahabat yang menjatuhkan kita. Itulah pentingnya sahabat kerana kita tidak mungkin bisa hidup berseorangan.


Kita perlu tahu selepas ujian itu selesai, satu lagi ujian akan datang, maka bersedialah dalam menghadapi ujian yang seterusnya. Untung bagi mereka yang selalu diberi ujian tanda Allah swt sayang padanya. Semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yang sentiasa redha atas ujian dan ketentuan Allah swt. Apa yang ditetapkan untuk kita itulah yang terbaik! "


Quote Diana pada Wall FBnya benar-benar menyentuh naluri keibuan Norlie...


... nasihat dari seseorg yg arif, bahawa doa kite adalah yg terbaik buat pesakit...mendoakan agar dia pulih sediakala sedangkan keadaannye sgt uzur dan nazak..adalah sgt tidak berbaloi kerana yg terbaik adalah mendoakan agar Allah mengampunkan segala dosa2nya, memudahkan segala urusannya, dan kita redhakan segala yg telah Allah takdirkan yg terbaik buatnye... 

"Dian...mak halal kan semua susu ini selama mana Dian perlukan... " pesan mak saya agar saya ucapkan setiapkali lps bf..walaupon sayu nk buat cmtu tapi saya perlu kuat!

---Diana nd



 Phtoto by Diana, edited by Zam

post signature

Monday, March 12, 2012

Report - 3rd Maternity & Children Expo - Midvalley - 9th March 2012 – 11th March 2012

Assalam,

I manage to drop by to Mid valley last saturday (the 2nd day of the 3rd Maternity & Children Expo)...Allahuakbar...traffic jam from Shah Alam to KL...macam biasa like siput....

Sampai...parking full, lucky got parking after pusing2 naik pening :P... arrived at booth 277 Lunatots and Suri...Subhanallah ramainya manusia..sesak...

Team luna sangat bz on that day, i datang like reporter snap some pic and say goodbye..hahaahahah lagi lama lagi x leh mereka melayan pelanggan nanti...

Semua cantik dan segak sedondon beruniform merah!! dari jauh dah tau it LUNA!! Bravo Team!!

Tulang belakang LUNA and SURI 
 Heee yang ni wajib interframe...
 Nyebok jek yg depan tu
 Comey ek..saya ada juga!! Go green okay!
 Mr. BIG BOS
 Sweet couple
Sangat sesak!!

 Explaining the product!

 Gambar wajib --> interframe lagi!



 Pandangan Zirafah..sangat la ramai manusia
Super Mum! Admire their spirit! 

Click below for more info about Cloth Diaper:
 Lunatots Cloth Diaper and SURI 


post signature

Friday, March 9, 2012

3rd Maternity & Children Expo - Midvalley - 9th March 2012 – 11th March 2012


Assalamualaikum and hello peeps..

3rd Maternity & Children di Midvalley 
Date : 9th March (Friday) - 11th March (Sunday) 2012 
Booth No : 277 
Jumpa Lunatots Cloth Diaper and SURI (Breastfeeding, Cloth diapering, Baby wearing) and the owner Suraya Lunatots and Hazarina Ishak at 3rd Maternity & Children di Midvalley. Jom! Grab our lovely lovely headband from Mekar Candella and SekociNorlie's  handmade there!!


Cloth diaper by Lunatots


baby headband by  Mekar 


What : 3rd Maternity & Children Expo

Where : Mid Valley Exhibition Centre
When : 9th – 11th March 2012
Time : 10am - 9pm

Admission : FREE


Exhibit Categories:


- Maternity Clothing & Accessories
- Slimming, Beauty & Health Care Products
- Breast Feeding & Mommy's Group
- Baby & Children Garments & Accessories
- Baby & Children Bedding & Furniture
- Toys, Playing & Learning Products
- Early Education, Training, Courses
- Programmes & Products
- Food, Fedding & Nutrition
- Medical Biotechnological & Stem Cells Services
- Insurance & Financial Institution
- Photographer Services for Children & Parents
- Stroller & Gear, Travel Products
- Baby & Children Cares ; Daily Use Products
- All Products & Services Related to Children,
- Parents & Parents-to-be.




behind the scene... struggling with my handmade..heeheheh

 Click picture to enlarge

post signature

You may LOVE it to :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...