Wednesday, September 26, 2012

Collect your free tee-shirt! for White Tee Shirt Challenge!

Salam & Hi guys! 

If anyone of you have not know, I'm one of a life member of The Arts & Crafts Guild KL & Selangor (ACG). We are organizing a White T-shirt Challenge to anyone who is interested to test their creativity! Your creativity is the only limit! Check out the event link for more info =)

https://www.facebook.com/events/246559945466506/246572722131895/?comment_id=246697665452734&notif_t=event_mall_reply


Show us your creativity & ingenuity..

WHO can join? 
- ACG members (life members & year 2012 members). Btw, ACG members can collect their Membership Card from Eva Ng, our Membership Officer
-  Anyone else who wants to take part in the challenge, pls sign up as ACG member for Year 2013. This year's membership will be free fr u.

WHAT's the criteria ?
Your work must be  
**  ARTY            Challenge yourself, experiment. explore! 
**  CRAFTY        Incorporate your passion, your experiences, your skill!
**  INSPIRING    A true artist inspires, encourages others to be creative, think creatively! 
What's the prize ?    
Art Friends Vouchers , for you to continue being creative!

HOW to join ?
1.  Come to the National Textile Museum (directions)
    This SATURDAY - 29 SEPT 2012, between 2pm – 5pm
           a)   Submit Entry Form
           b)   Pay entry fee RM20
           c)   Collect your 2 free white t-shirts.
These tees are recycled tees and is most suitable because it has been washed many times & can accept dyeing process better & we are promoting the Up-cycle (Re-pakai) concept
           d)   Be inspired by Siti Aishah Awaludin, ACG’s Textile & Embroidery Art Instructor as she gives tips on how to ‘art’ify your tee!
           e)   Meet other ACG members and exchange arty, crafty tips!

2. Take a photo of the white tees before you start.
    Why 2 tees?-so u can practice or do two ideas and pick the BEST ONE to submit.  

3. Take a few photos of the work-in-progress  (steps of the process)
    You can embellish, cut, shred, manipulate, paint, dye, sew on stuff, print, weave, crochet, applique, quilt 
     it, stick paper on it & distress, whatever!

     It can be wearable OR unwearable art or turn it into something else – a bag, cushion, framed art 
     Incorporate your own art /craft style.

4.  You must SUBMIT :
     on SUN 28 OCTOBER 2012 between 12 noon - 5 pm @ National Textile Museum
     a)  your completed work , AND
     b)  a display (using photos) of your tee showing the  BEFORE and WORK-IN-PROGRESS for the
          exhibition. You can also write a few lines to explain your concept.

5.   Setup of your works will be from  
      FRI - SAT, 2 & 3 NOVEMBER, 2012  
       by Jane Khoo as curator, members who are not participants & museum staff
        
6.  Opening of the exhibition & results
     SUNDAY -  4 NOVEMBER, 2012   from  3pm – 6pm
      @ National Textile Museum, KL

An exhibition of all submitted works
         A celebration of ACG members and friends – Pot Luck Party!
                   Announcement of the WINNER!
                           And launching of ACG Workshop in conjunction with the National Textile Museum’s Textile Carnival 2012


* Poster by : Namizam Muda

Friday, September 21, 2012

Bantulah Adam Syukri


Assalamualaikum,

Berat mata memandang berat lagi mahu memikul...Norlie tidak mampu meluahkan perassan...Norlie juga seorang ibu... bantulah...jika wang itu amat membebankan..sedekahkanlah Al-Fatihah...moga doamu dah pahala Fatihahmu dapat mengurangkan seksaan Adam...

Kita tidak tahu bila masa kita...harini hari Adan dan Ibunya... :(

Teruskan berdoa. Gambar dari Rockston PhotoHunter 


NORAISYAH MD MALENA
LOT 432 TMN SUSUR JAMBU
LN JAMBU SELATAN
96100 SARIKEI SARAWAK

Untuk sumbangan ke Adam

Noraisah Binti Mohamed Malena 
02040007292201 (CIMB) 
161136331818 (Maybank)

AHMAD ADAM SYUKRI LAHIR PD 4/3/12 DAN TELAH MENGALAMI BRAIN DAMAGED Severe HIE (Hypoxic Ischemic Encephalopathy) ATAU LEBIH DIKENALI SEBAGAI KEROSAKAN PD SARAF OTAK...





ADAM LAHIR SECARA VACUUM PD 4/3/12 DAN SEWAKTU KELAHIRANNYA ADAM KELUAR DALAM KEADAAN FLAT DAN KEKURANGAN OKSIGEN.SCAN MRI PD 9/3/12 MENUNJUKKAN OTAK ADAM MENGALAMI KEROSAKAN YG AMAT TERUK..

ADAM TIDAK PANDAI MENELAN AIRLIUR DAN BERGANTUNG PADA MESIN OKSIGEN UNTUK TERUS HIDUP.ADAM JUGA PERLU BERGANTUNG PD MESIN SUCTION KRN TIDAK PANDAI MENELAN AIR LIUR UNTUK SEDUT AIR LIUR DLM RONGGA HIDUNG DAN MU
LUTNYA. MATA KANAN ADAM MENGALAMI INJURED,BEGITU JG DGN TELINGA SBLH KANAN YG TIDAK DAPAT MENDENGAR KRN KROSAKAN PD BHGIAN DALAM TELINGANYA.

DOKTOR PAKAR OTAK MENGESAHKAN ADAM AKN TERLANTAR SEUMOR HIDUP DAN PELUANG UNTUK BERJALAN DAN HIDUP SPT KANAK2 NORMAL MMG AMAT TIPIS.DOKTOR PAKAR OTAK MENGKLASIFIKASIKAN KEROSAKAN OTAK ADAM SEBAGAI KEMATIAN SARAF OTAK..

DOKTOR PAKAR OTAK MENGESAHKAN ADAM AKN TERLANTAR SEUMOR HIDUP DAN PELUANG UNTUK BERJALAN DAN HIDUP SPT KANAK2 NORMAL MMG AMAT TIPIS.

DOKTOR PAKAR OTAK MENGKLASIFIKASIKAN KEROSAKAN OTAK ADAM SEBAGAI KEMATIAN SARAF OTAK..


Thursday, September 20, 2012

Kraftangan Felt | Felt Class : Bunga Ceria di Jogathon SKTD 2012




Assalamualaikum..

Dunia pendidikan pelajar kini bukan hanya menuntut kepada pencapaian akademik semata-mata tetapi menuntut generasi yang kreatif dan inovasi. Saya mengakui kebenaran itu.. Saya kongsikan beberapa informasi yang boleh kita jadikan panduan sebagai ibu-bapa.

Perkembangan Motor Halus dan kasar Kanak-kanak 
Sumber: http://www.scribd.com/doc/12898166/Perkembangan-Motor-Halus-dan-kasar-Kanakkanak

Menurut Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (2003), pertumbuhan dan perkembangan murid yang sihat, selamat dan ceria dapat memupuk keyakinan dan membentuk personaliti yang positif. 

Kemahiran motor pada amnya melibatkan hubungan antara otak,sistem saraf dan otot yang kerja secara bersama. Oleh itu, penguasaan kemahiran motor sama ada motor halus, kasar dan manipulatif ini amat penting dalam pergerakan asas untuk membolehkan murid melibatkan diri dalam aktiviti fizikal dan aktiviti pembelajaran denganpenuh yakin. 

Kemahiran motor halus adalah kemahiran yang melibatkan pengawalan otot-otot kecil pada tangan, pergelangan tangan, jari-jaritangan, kaki, jari kaki, bibir dan lidah. Seperti yang telah dijelaskan sebelum ini motor halus juga melibatkan koordinasi pergerakan otot kecil dan organ deria seperti pergerakan pada jari tangan dankoordinasinya dengan mata.

Ini kali kedua saya menjalankan aktiviti Kraft bersama kanak-kanak dengan Kit Bunga Ceria.. Sebelum ini di Tropicana City Mall yang diajurkan bersama-sama Kumpulan The Star / Parenthots.. Feedback yang memberangsangkan dari mereka..(mestilah masuk paper kan...hheheh)

Kali ini kami bersama pihak SKTD (Sekolah Kebangsaan Taman Desaminium)

Kit Bunga Ceria membantu kanak-kanak menajamkan kemahiran motor halus:

1. Menggunting
2. Menekap
3. Memintal
4. Menghias

Saya wakil daripada  Sekolah Kebangsaan Taman Desaminium menjemput anda beramai-ramai datang ke majlis kami...

Sebarang pertanyaan untuk pendaftaran boleh hubungi:
Puan Hasanah di talian : 012-2403224


Kit Bunga Ceria yang bakal berada di tangan peserta

The cute girl with the cute flowers!

Friday, September 14, 2012

Mama and Baby Fair 2012 - MITC, Melaka

Assalamualaikum...

Nothing to do on weekend? Or are you staying at Melaka? Lets come to Mama and Baby Fair 2012

What    : Mama and Baby Fair 2012
When   : 14th September 2012 - 16th September 2012Time    : 10am - 9pmWhere : MITC, MelakaBooth Number :  106  Swaddle Pod by Gugu - Bedung Moden Yang Praktikal

Admission : FREE

BIG Thanks to  Swaddle Pod by Gugu - Bedung Moden Yang Praktikal for bringging Sekoci's Handmade together...



Swaddle Pod Happy Polka Orange

Swaddle Pod

Key Features

- NEW ! YKK high quality zipper
- NEW ! Bigger opening 17 inch
- Helping Prevent the risk of SIDS
- Help baby to self-soothe and sleep longer
- Ergonomic designed womb like fit
- Single layer of Stretchable Cotton Spandex help prevent 
   overheating and can fit your baby up to 6.5 kg
- Label Free on the inside
- Toggle tent keep the zipper toggle under cover
- Twin Zipper make it easy for diaper change or transporting
   baby ro car seat
- Genius Strap, to adjust the Swaddle Pod and make fit 
   with your baby height
- Easy care fabric, machine washable !

Wednesday, September 12, 2012

Oh saya TERLUPA! Bantal comel saya di Inspirasi Perkahwinan...

Astagfirrullahhalazim...... 

Saya sangat-sangat terlupaa!!... Seriously tak ingat langsung untuk entry bantal comel ni....Tadi belek2 Majalah Inspirasi bulan Oktober dia atas meja...rasa macam ada tak kena dengan magazine ni tapi x ingat...
belek..sehelai..sehelai...

Allahh!!! bantal den!!! awat lupaaa iahhhh..... ambik camera and snap the picas... huhuuhuu.....tu la suka sangat update di FB.... cik blog ni diabaikan berlumut...heheheeheh...

BTW Alhamdulilah sewaktu kejadian semua berjalan lancar, thanks to Inspirasi Perkahwinan kerana sudi berkongsi idea... Big thanks pada Cik Emi yang menghubungi Norlie..

Majalah : INSPIRASI PERKAHWINAN
Edisi : Ogos 2012
Cover : Rozita Che Wan
Halaman:190








The new creation that has been featured in the magazine
CODE: Mix Flower Pink
 Dream Pillow / Ring Pillow

Material : Acrylic and polyster felt 

Pillow measures :24cm x 20 cm square

On Sales Price: RM40 (Normal Price RM80) excluding postage
In-Stock : 1


-SOLD-
CODE: Kemboja
Dream Pillow / Ring Pillow

Material : Acrylic felt 

Pillow measures :18cm diameter

On Sales Price: RM35 (Normal Price RM80) excluding postage
In-Stock : 1


CODE : Mix Flower Maroon
Dream Pillow / Ring Pillow

Material : Acrylic and polyster felt 

Pillow measures :25cm x 22 cm 

On Sales Price: RM40 (Normal Price RM80) excluding postage
In-Stock : 1


-SOLD-
CODE: Red
Dream Pillow / Ring Pillow
Material : Acrylic and polyster felt 
Pillow measures :27cm x 15 cm
On Sales Price: RM40 (Normal Price RM80) excluding postage
In-Stock : 1

Monday, September 10, 2012

Sekoci's Tutorial at Harian Metro

Assalamualaikum....
Kalau tidak kerana  Nurmaiza Abdullah (rakan sekolej) tag norlie di mobile albumnya sure Norlie tak tahu the step has been puplish on that day... Sorry harini baru kesempatan untuk update di blog... but on hari kejadian dah norlie war-warkan di dalam wall FB..

Puan Siti, from Harian Metro ask if i can do any step fr bunga meja sempena hari raya... hohooo Norlie mana lah tahu menggubah bunga meja...but dia kata just something simple n nice for coffee table...

Actually there have 3 type of flower has been taken on that day...but hanya step yang ini sahaja yang keluar... Nolie rasa bunga lain tu senang jek kot nak buat :) .. kalau semua step keluar haritu rasa 3 page article norlie jek...heheehehee...

Maaf, tak sempat nk scan the instruction... InsyaAllah klau my printer ni dah  ok i scan ya xoxo...




Happy crafting 
The full article: HARIAN METRO


Bunga comel berwarna-warni

Oleh Siti Zarinah Sahib
sitizarinah@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
SELAIN gubahan menggunakan bunga segar atau tiruan, kini hasil seni menggunakan fabrik felt di Malaysia menjadi satu trend yang menarik minat remaja menjadikannya sebagai satu perniagaan.
Pelbagai jenis seni kraf felt yang sangat comel dan berwarna-warni dihasilkan mengikut kreativiti pembuatnya. Antaranya rantai kunci, bunga meja, penanda buku, bekas pensel, bunga tangan dan hiasan rambut yang mampu menyuntik perasaan ceria kepada si pemakai.
Felt berbeza dengan fabrik yang ada di pasaran. Ia adalah kain bukan tenunan yang dihasilkan melalui proses pengeluwapan dan tekanan serat bulu daripada benang tertentu. Terdiri daripada jenis kasar dan sedikit lembut seperti baldu, ia juga terdapat dalam pelbagai warna dan corak.

Dulu felt digunakan dalam pelbagai tujuan seperti industri automotif (kenderaan), alat muzik dan pembinaan rumah. Kini dengan perkembangan teknologi, fabrik ini semakin popular dan digunakan untuk membuat kraftangan yang indah dan bernilai tinggi.


Menurut Norliza Sami–ngon, 33, yang juga pembuat kraftangan daripada felt, dia mula tertarik dengan seni kraftangan ini pada Januari 2009, iaitu ketika kelahiran anak pertama. Pada masa itu, dia ingin mencari buku bayi yang boleh dijadikan simpanan peribadi.

“Ketika mencari menerusi Internet, saya menemui laman web yang menyiarkan tutorial mengenai teknik menjahit buku bayi. Saya tertarik dan mula mencubanya. Lama-kelamaan buku bayi saya mendapat perhatian sehingga ada yang meminta saya menyediakannya untuk mereka,” katanya.

Norliza yang pada mulanya tidak pandai menjahit mula mengasah bakat dengan mempelajari teknik jahitan menerusi laman YouTube dan mula menghasilkan perhiasan rambut untuk bayi dan kanak-kanak. Lama-kelamaan seni kraftangan felt mula mendapat sambutan dan dia mula menjualnya menerusi dalam talian.

Kegilaan terhadap seni felt bukan setakat berhenti di situ saja apabila ibu kepada dua anak ini mula mencari penghasilan kraf baru sehingga menemui teknik pembuatan rantai kunci dan bunga tangan yang mula mendapat sambutan.

Kini hasil kerja tangan Norliza boleh didapati di semua rangkaian Lunatots seluruh negara serta dia giat menjalankan bengkel kraftangan untuk kanak-kanak serta orang dewasa.

Jika inginkan sesuatu yang baru bagi menghias sudut meja kopi tatkala menyambut tetamu pada bulan mulia ini, Norliza menunjukkan teknik menghasilkan bunga felt yang boleh digubah menjadi bunga meja yang ceria dan berwarna-
warni.
Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/30


post signature

Sunday, September 9, 2012

Hari Indah Warna-Warni :)

Assalamualaikum....

Hari-hari indah penuh warna-warni... :) Alhamdulillah.... moga diluar sana juga begitu.... diwaktu hujung minggu kamu menghadiri undangan disana-sini tak kira rumah terbuka hingga ke majlis perkahwinan...norlie bergelumang dengan jarum, kain dah entah apa-apa barang yang dikatakan kerja gila :P...

Terpaksa menolak semua undangan....hari Jumaat adalah hari yang ditunggu-tunggu, bukan untuk berehat tetapi memetik suiz minda dan tenaga untuk merealisasikan impian bakal-bakal mempelai yang mengharap sentuhan saya.... Wahhhh sangat skema entry hujung minggu norlie... Tetapi itulah hakikat...dimana hujung minngu adalah hari norlie berjaga dari pagi ke pagi... menghadap itu dan itu..... Arghh memang kerja gila... masih sentuhan sendiri...masih risau untuk memcari pembantu ...bimbang hasil tidak seperti bersulam kasih sayang! KENA ADA JIWA!!...

Diam tak diam... more than 30 pcs has been done during Ramadhan till today 22 Syawal..huhu sendiri pun rasa tak percaya..banyaknyaaa... Alhamdulilah... Allah permudahkan urusan...

Here the result :)

For Nur Liyana Rusli 
Code : Rembulan
 
For Siti Fatimah 
Code : Kilauan Cinta 

 

 For Siti Nur Azlin 
Code : Mekar Setaman

 For Nurul Hanna Johari 
Code : Hanna (mix flower) 

 For Noor Hafizah Hanisah
Code : Bella  
 

For more info of each HB + the Picture you may CLICK HERE (SEKOCI’s FB) 
or for the price details click HERE

If interested to order, please provide below information and email to sekocinorlie@gmail.com:


Full Name:

Contact#: 
Email ID:
Delivery Address:
Type of HB you are interested with:
Flower Color:
Material (Felt/Ribbon/Chiffon/Cotton etc):
Handle Color:
Due Date HB should received:
Price:  


post signature

Saturday, September 8, 2012

Sekoci's Tutorial at REMAJA

Assalamualiakum......

Masih di mood Syawal? hehehehe harini sure masing-masing ada list jemputan ke rumah terbuka..jaga makan...jangan metekedarah tak ingat dunia... time-time macam ni la food poisoning menyerang..penuh klink-klinik kan...so beringat-ringat jaga kesihatan, isnin nak keroje...heheheheh

Okay...todayIi just want to share the Felt Flower Tutorial at one of the local Magazine - Remaja... this is my 2nd time mu tutorial has been publish in Remaja... Thank you to journalistic Cik Hawa and and E. Azahari as the photographer.

I call this flower as REMBULAN, is the same name for my hand-bouquet also..... it seriously easy... within few minutes you can finish it :) No need dies, no need cutting machine... what u need is your HAND :) just hand cut... practice and practice... :)

Magazine: REMAJA
Publisher : Karangkraft
Issue : 624 - 15 August (if you unable to find it in book store, you may go to Karangkraft Mall at Seksyen 15 Shah Alam...mereka ada stock backdated issue....) or just call them!

The cover
 The tutorial, at page 130

Behind the scene
 Look simple but take time too...she want the step clear to readers...
Only this 2 pic behind the scene... i forgot to bring extra SD... tau2 memory full...hampeh...

Happy crafting 
XOXO

post signature

Saturday, September 1, 2012


Sekoci's Team mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf zahir dan Batin...
Terima kasih kerana menyokong kami..

Tanpa anda siapalah kami..Moga Ramadhan membawa keberkatan..dah Syawal seiring kesejahteraan...



You may LOVE it to :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...